ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Συνοπτικός οδηγός των σημαντικότερων ποικιλιών από εσπεριδοειδή που διαθέτουμε.

Λεμονιά

Αδαμοπούλου: Καρποί πολύ καλής ποιότητας, χωρίς ή με ελάχιστα σπέρματα. Πολύφορη ποικιλία λεμονιάς με μεγάλο καρπό και σάρκα πλούσια σε χυμό.

 Βόλου: Πολύφορη ποικιλία λεμονιάς,με μεγάλο καρπό, χωρίς ή με ελάχιστα σπέρματα ανα καρπό. Δένδρο το οποίο δεν είναι εμβολιασμένο σε κάποιο υποκείμενο, είναι δηλαδή λεμονιά όλο το δένδρο.  

 Πορτοκαλιά

Ομφαλοφόρα Μέρλιν : Ίσως η κυριότερη ποικιλία ομφαλοφόρων πορτοκαλιών της χώρας μας. Καρποί μεγάλοι, με γλυκιά γεύση και πολύ καλή ποιότητας. Η ωρίμανση αρχίζει από τα τέλη Νοεμβρίου.

Ομφαλοφόρα Ναβαλίνα : Σχήμα ωοειδές και στην πλήρη ωρίμανση αποκτά ένα βαθύτερο πορτοκαλί χρώμα. Καρπός μεγάλος με γλυκιά γεύση. Ωριμάζει από τα τέλη Οκτωμβρίου.

Όψιμα Πορτοκάλια Βαλέντσια : Καρποί καλής ποιότητας, μέτριου μεγέθους, με ελάχιστους σπόρους και λεπτό φλοιό. Ξεκινάει η ωρίμανση μετά το τέλος Απριλίου ανάλογα την περιοχή και μπορεί να παραμείνει στα δένδρα μέχρι Οκτώμβριο. Κατάλληλη ποικιλία κυρίως για χυμοποίηση.

Σαγκουίνι: Καρπός που στην ωριμανση η σάρκα αποκτά κόκκινο χρώμα. Κατάλληλο για χυμοποίηση αλλά και για επιτραπέζια κατανάλωση.

Ντόλτσο: Ποικιλία με γλυκιά γεύση. Καρπός σφαιρικός, μέσου μεγέθους.

Μανταρινιά

Κλημεντίνη : Καρπός χωρίς ή με ελάχιστους σπόρους. Πολύ διαδεδομένη ποικιλία με σχετικά γλυκιά γεύση. Ο φλοιός είναι λεπτός και η ωρίμανση ξεκινάει από Οκτώμβριο.

 Χιώτικο : Πολύ αρωματικό και γευστικό με λεπτό φλοιό αλλά με μοναδικό μειονέκτημα τον μεγάλο αριθμό σπόρων ανα καρπό. Πιο όψιμη ποικιλία από την Κλημεντίνη.

Κουμ-Κουάτ

 Στη χώρα μας καλλιεργείται στην Κέρκυρα όπου φκιάχνουν λικέρ και γλυκά. Επίσης έχει και ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Κρατάει τους καρπόυς του προηγούμενου έτους σχεδόν ένα χρόνο.

 Γκρέιπ φρούτ 

Κιτρινόσαρκο : Είναι η πιο γνωστή ποικιλία, καρπόι σχεδόν άσπερμοι. Χρώμα ανοιχτό κίτρινο, με καλό άρωμα. Ωριμάζει καλύτερα από τέλος Νοεμβρίου.

Κόκκινο : Ελκυστικός καρπός με σάρκα κόκκινου χρώματος. Στην πλήρη ωρίμανση ο φλοιός αποκτά έντονο ροζέ μεταχρωματισμό.

Λεμονιά Αδαμοπούλου Νανά

Η ποικιλία πολύφορης λεμονιάς που διαθέτουμε, διατίθεται και σε νανά, κυρίως για καλλιέργεια σε γλάστρα.  

Κουμ Κουάτ Νανά

Η ποικιλία Κουμ Κουάτ που διαθέτουμε, διατίθεται και σε νανά, όπως και η λεμονιά, κυρίως για καλλιέργεια σε γλάστρα.