ΕΛΙΕΣ

Παρακάτω ακολουθεί ένας συνοπτικός οδηγός των σημαντικότερων ποικιλιών ελιάς που διαθέτουμε.

Κορωνέϊκη : Αποτελεί την πιο σημαντική ελαιοποιήσιμη ποικιλία τις Χώρας μας. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για λάδι. Δένδρο παραγωγικό και παράγει λάδι εκλεκτής ποιότητας. Κύριες περιοχές καλλιέργειας: Πελοπόννησος, Κρήτη, Δ.Ελλάδα.

Μεγάρων : Ποικιλία διπλής χρήσης. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού καλής ποιότητας και την παρασκευή επιτραπέζιων ελιών. Δένδρο σχετικά ανθεκτικό στο ψύχος. Κύριες περιοχές καλλιέργειας: Αττική και Βοιωτία.

Καλαμών: Αποτελεί μια από τις καλύτερες ποικιλίες που χρησιμοποιείται για  βρώσιμη ελιά. Δένδρο μέσης ανθεκτικότητας στο ψύχος. Κύριες περιοχές καλλιέργειας: Πελοπόννησος.

Αμφίσσης : Ποικιλία βρώσιμης ελιάς με μεγάλο ωοειδή καρπό. Θεωρείται σχετικά ανεκτική στο ψύχος και ευδοκιμεί σε ψυχρές περιοχές για να μπεί σε καλύτερη καρποφορία. Ποικιλία που καλλιεργείται σε κεντρική, δυτική Ελλάδα και Χαλκιδική.

Χαλκιδικής: Επιτραπέζια μεγαλόκαρπη ποικιλία, σχήματος κυλινδροκωνικού, που καλλιεργείται κυρίως στην Χαλκιδική. Ευδοκιμεί σαν την Αμφίσσης καλύτερα σε ψυχρές περιοχές για να έχει μεγαλύτερη καρποφορία.